Forebyg ulykker med ukrudtsbrænderen

Vi elsker at sidde i haven og nyde kaffen på terrassen – men synet af ukrudtet, der utidigt titter op mellem fliserne eller midt i perlegruset kan forstyrre idyllen for mange.

Førhen måtte man ty til hakkejern og knofedt, men i dag er det oftest ukrudtsbrænderen, der får bugt med de ubudne spirer. Desværre sker det også hvert år, at ukrudtsbrænderen får kål på mere end ukrudtet.

For det er ganske vist - en lille gnist kan hurtigt brænde et haveskur ned. Eller endnu værre – hele huset.

Men så galt behøver det heldigvis ikke at gå. Læs blot med på denne side og få gode råd og en guide til hjælp, hvis uheldet skulle være ude. 

ukrudtsbrænder

7 gode råd, når du bruger ukrudtsbrænderen

1) Brug ukrudtsbrænderen om morgenen – hold øje med gløder og sluk dem straks

2) Brug ikke ukrudtsbrænder, når det blæser

3) Er det tørt, så vand inden, og hav brandslukning klar: Haveslange, vandkande, balje

4) Fjern visne blade, inden du går i gang

5) Hold afstand til bygninger og beplantning – og til dig selv

6) Du skal kun svitse ukrudtet – ikke brænde det helt væk

7) Tag gasflasken af efter brug og opbevar ukrudtsbrænderen på et underlag, der tåler varme

Har du den rigtige forsikring, hvis uheldet er ude?

Der var engang en mand, der brugte sin ukrudtsbrænder på fliserne i carporten. En glød sneg sig uset ind under træværket og bed sig fast i noget brandbart materiale på den anden side. Inden manden kunne nå at reagere – brændte både bilen, carporten og et stykke af naboens have. En anden gang var der et ægtepar, der satte ukrudtsbrænderen på plads i skuret, efter en formiddag i haven. Da de kom hjem fra søndagsturen – var skuret brændt ned. En tredje gang gik en vildfaren glød direkte efter et skur. Branden bredte sig til huset og efterlod både brand-, sod-, og vandskade.

Heldigvis havde de alle en god forsikring. Har du?

 

En husforsikring dækker skader på hus og have.

Læs mere om GF's husforsikring

 

Indboforsikringen dækker brandskader på fx havemøbler.

Læs mere om GF's indboforsikring

Har du en godkendt ukrudtsbrænder?

 

Er din ukrudtsbrænder DG godkendt - eller mærket med gastype og påtrykt GAS? Er slangen intakt og slutter den helt til? Der er meget at holde styr på, inden du går i gang med ukrudtsbrænderen. Få flere gode råd på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

 

 

ukrudtsbrænder_hurtig_export_hvidbaggrund_500x500

Forebyg skader med gode alternativer til ukrudtsbrænderen

Er du ikke helt tryg ved ukrudtsbrænderen – eller har du ikke lyst til at bruge den metode, er der andre måder, du kan slippe af med ukrudtet. Det tager tid. Skån dine knæ med en knæpude og tag en god podcast i ørerne. Hold pauser og nyd, hvordan arbejdet skrider frem. Du behøver ikke nå det hele på en dag.

Hakkejern og knofedt
Et godt gammeldags hakkejern kan hurtigt gøre det af med ukrudtet. Sørg for at få rødderne med. Tag eventuelt klør fem i brug, hvis rødderne sidder godt fast – eller et mælkebøttejern, en flisefugerenser eller en ukrudtskniv.

Kogende vand eller eddike
Prøv at hælde eddike eller kogende vand på – de miljøbevidste kan bruge kartoffelvandet eller resterne i elkedlen.

Plastik og aviser
Ligesom andre planter har ukrudt brug for lys til at gro. Kvæl ukrudtet ved at lægge sort plastik henover.

Spis ukrudtet
Det er også blevet ganske populært at spise ukrudtet. Gemmer din have mon på en god brændenældesuppe eller en salat med skvalderkål?

Vild med vilje
Du kan også lade ukrudtet gro vildt på udvalgte steder og bidrage til biodiversiteten – som bevægelsen Vild med vilje opfordrer til. Læs mere her

Kemikalier er no-go
Vi er heldigvis blevet meget bevidste om ikke at bruge kemikalier, når vi bekæmper ukrudt. Det er nemlig ikke kun dårligt for ukrudtet – men også for grundvandet, plante- og dyrelivet og for dine børn, hvis de rører ved det, du har sprøjtet.

 

Langvarig tørke 

Vær opmærksom på, at andre betingelser gør sig gældende ved langvarig tørke. Læs mere om, hvordan du er dækket ved langvarig tørke.