Kørekort som 17-årig: Hvad skal du vide?
Som en midlertidig forsøgsordning i Danmark kan du som 17-årig få et kørekort. Det kræver dog, at der er styr på reglerne. Her kan du læse, hvad du skal være opmærksom på – både som ung fører og ledsager.Få kørekort som 17-årig
Ordningen med kørekort til 17-årige giver dig muligheden for at øve dig i at køre bil med en erfaren bilist ved din side, før du må køre alene som 18-årig. Det skal være med til at højne trafiksikkerheden, da du som ung har en større risiko for at komme til skade i trafikken end trafikanter i andre aldersgrupper.Hvornår kan du tage kørekort?
Du må begynde på en køreskole allerede, når du er 16 år og 9 måneder. Til gengæld må kørekortet først udstedes, når du er fyldt 17 år. Som 17-årig skal dine forældre eller værge give samtykke til, at du kan få udstedt kørekortet.Når du får dit kørekort som 17-årig, er der nogle regler du skal overholde, før at du må køre bil:
• Du må kun køre i Danmark
• Du skal have bestået både teori- og køreprøve
• Du må kun køre almindelig bil, lille knallert, traktor- og motorredskab
• Du må kun køre, når du har en ledsager i bilen
• Ledsageren skal opfylde specifikke krav, som du kan læse mere om længere nede på siden
Det er dit ansvar som 17-årig at fortælle din ledsager om de krav, ledsageren skal opfylde for at køre med dig. Det skal du kunne dokumentere overfor politiet, at du har informeret om, hvis du bliver standset. Det kan du gøre med en ledsagerblanket.
Hent ledsagerblanket fra Færdselsstyrelsen
Kører du i en bil uden ledsager som 17-årig, får du en bøde på mindst 3.000 kroner.
Hvis du kører uden ledsager, svarer det desuden til at køre uden kørekort, hvilket kan påvirke, hvordan din forsikring dækker i tilfælde af en skade.
Hvilke regler gælder for ledsagere til 17-årige bilister?
Når en 17-årig kører bil, skal du være opmærksom på, at du som ledsager skal opfylde en række krav. Det gælder også, selvom du ”kun” er passager. Det vil dog altid være den 17-årige, som er juridisk fører af bilen, og vedkommende har derfor ansvaret for kørslen.
Som ledsager skal du have haft et kørekort til kategori B (almindelig bil), som er udstedt i Danmark, de seneste 10 år. I de 10 år må dit kørekort ikke have været frakendt – hverken betinget eller ubetinget. Derudover er der en håndfuld andre krav, du skal opfylde:
• Du skal være minimum 30 år
• Du skal altid medbringe dit kørekort
• Du skal til enhver tid lovligt kunne føre bilen
• Du skal altid sidde på forreste passagersæde
Det er ikke et krav, at du beder om at se kørekort for den 17-årige, men det er en god idé at gøre, så I sikrer, at I begge altid har kørekortet med.
Som ledsager er bøden på 3.500 kroner, hvis du ikke selv er i stand til at køre bilen lovligt.
Kilde: Rådet for sikker trafik
Hvordan er 17-årige dækket i trafikken?
Så længe du overholder ordningens regler, er du forsikringsmæssigt dækket på samme måde, som bilister, der er fyldt 18.
Bliver du gjort ansvarlig for en skade, gælder der dog en ekstra selvrisiko så længe du er under 26 år, medmindre en af vores dækninger rettet mod unge er tilvalgt:
• Superelitebarn: Mulighed for at optjene op til fem års anciennitet for børn og børnebørn under 26 år. Ancienniteten kan give adgang til en billigere bilforsikring i GF. Du slipper for den ekstra selvrisiko, der gælder ved udlån til personer under 26 år.
Selvrisikosikring for ung fører:
Låner du af og til din bil ud til en ung bilist under 26 år? Så er dette tilvalg en god ide, for så undgår du den ekstra selvrisiko, der normalt gælder ved skader, når bilen er lånt ud til en fører under 26 år.
Se vores bilforsikring til unge under 26 år
Hvad koster en bilforsikring som 17-årig?
Som 17-årig kan du ikke være forsikringstager på bilforsikringen, da du ikke er myndig endnu. Du skal i stedet tilføjes på enten dine forældres eller bedsteforældres bilforsikring. Har de deres bilforsikring hos GF, kan de med tilvalgsdækningen Superelitebarn hjælpe dig med at optjene anciennitet, mens du kører bil som 17-årig. Ancienniteten giver adgang til en billigere bilforsikring til dig her i GF, når du skal have din egen bilforsikring.