Hvad skal jeg vide, når jeg køber hus?
Det vigtigste rent forsikringsmæssigt, når du køber hus, er at sikre, at din husdrøm ikke brister økonomisk. For at du bedst undgår det, er det nødvendigt at tegne:
- Husforsikring
- Ejerskifteforsikring
Forskellen på de to forsikringer er tidspunktet, de dækker på. En husforsikring dækker skader, der er opstået efter overtagelse af huset, mens en ejerskifteforsikring dækker de skader, som allerede var på huset før overtagelse fra tidligere ejer, og som ikke fremgår af elinstallations- eller tilstandsrapport.
Det kan fx være ulovlige bygningskonstruktioner.
Som forsikringstager kan det til tider være svært at påvise, om en skade er sket før eller efter, du har overtaget huset. Med en husforsikring hos GF kan du have tillid til, at det er en dialog, vi tager med de involverede parter, så du altid får den bedste løsning for dig.
Hos GF tilbyder vi ikke ejerskifteforsikringer, men samarbejder med Dansk Boligforsikring, som kan hjælpe med at tegne forsikringen.
Tegn altid en husforsikring
Når du skal købe et hus, renovere eller bygge nyt, er det altid en god idé, at du tegner en husforsikring, så du er dækket fra kælder til kvist. Din husforsikring dækker en lang række forskellige skader. Ofte vil det være brand- eller vandskader, men det kan også være andre bekostelige skader som svamp, insekt-, kabel- eller rådskade.
Derudover kan en husforsikring også dække ved gør-det-selv-arbejde. Du skal dog huske at kontakte dit forsikringsselskab, inden du starter et byggeprojekt, uanset om du selv bygger eller andre bygger for dig, da der kan være enkelte undtagelser og skærpelser i dækningen eller behov for at købe yderligere dækning.
Fordel for begge parter
Ejerskifteforsikring er en fordel for både køber og sælger. Som sælger bliver du fritaget for det 10-årige sælgeransvar, når du:
- Præsenterer køber for et tilbud på en ejerskifteforsikring og forpligter dig til at betale halvdelen af prisen på det tilbud, du selv har fremvist.
- Får lavet en tilstands- og elinstallationsrapport til køber.
- Når du gør tydeligt opmærksom på ovenstående i købsaftalen.
Det betyder, at køber ikke er ansvarlig for de skader, fejl og mangler, der måtte være på huset. Køber er dækket for skader, der ikke er nævnt i elinstallations- eller tilstandsrapporten.
Som køber får du i tilstandsrapporten bl.a. opgivet den forventede restlevetid for husets tag. Derudover får du sammen med tilstandsrapporten udleveret en hustypebeskrivelse, der beskriver de byggetekniske forhold, der er sædvanlige for det tidspunkt, huset er bygget. Det er derfor vigtig information til dig ift. at forebygge skader.
Hvad skal jeg være opmærksom på?
Hvis ikke der er tale om et nyt hus, må du som køber forvente, at huset er præget af den alder, det har.
Det betyder også, at der er nogle ting, som du skal være opmærksom på at vedligeholde.
Derfor er det vigtigt, at du læser Sikkerhedsstyrelsens hustypebeskrivelse grundigt igennem. Det giver dig også en bedre forståelse af tilstandsrapporten.
Det er nemlig sådan, at tilstandsrapporten kun nævner synlige skader på huset – og altså ikke noget om de forhold, som du kan forvente af den pågældende hustype.
Når du skal bygge selv
Står du i den situation, hvor du selv skal i gang med et større byggeprojekt, eller selv står for dele af byggearbejdet, skal du vide, hvordan du er dækket ved fejl, mangler og skader - det er uanset, om du skal bygge om eller lave en tilbygning.
I visse tilfælde er det en god idé, hvis du tegner en entrepriseforsikring, som dækker ved hærværk, skader og tyveri af materialer, du har liggende på matriklen. Du bør kontakte os, så du kan få den rette vejledning, inden du går i gang med arbejdet på huset.
Kom godt på plads
Dit huskøb er ofte starten på et nyt kapitel. Med en ejerskifteforsikring kombineret med husforsikring kan du komme godt fra start, og få en forsikring, der passer til dine behov.
Det koster ikke noget at skifte til GF – og du får en husforsikring med en god dækning til en attraktiv pris.