Gå til sidens indhold

Forebyg skader på flade tage

Undgå skader på dit flade tag

Huse med flade tage har i mange år haft et dårligt ry. Det opstod efter, at de flade tage på typehusene i 1970'erne blev lavet helt uden hældning, og det gav fugt- og rådskader. 

Renovering af 70’er-tagene og forbedrede materialer har rettet op på omdømmet, og nu er flade tage igen på mode og også et populært valg blandt danskere, der bygger selv.

Mange tiltrækkes af det enkle, minimalistiske og nordiske udtryk i funkisstilen med de flade tage. Rejsning eller ej på taget, som husejer skal du sørge for at vedligeholde dit hus og dit tag.

Det gælder uanset om du har et hus af ældre dato eller et helt nyt hus. Det kan nemlig få betydning for erstatningen fra husforsikringen efter en skade, hvis dit hus eller dit tag ikke løbende er blevet vedligeholdt.  

Rekord-regn kræver ekstra tilsyn

Klimaforandringerne er i fuld gang, og vi skal vende os til mere ekstremt vejr i fremtiden. Efteråret 2019 slog alle rekorder. Det blev ifølge DMI det vådeste efterår i Danmark nogensinde, dvs. siden 1874 hvor man begyndte at måle nedbør.

Februar 2022 blev også rekordvåd. Oveni i et vådt vinterhalvår kan komme et vådt sommerhalvår med kraftige regnbyger og skybrud. De store vandmængder giver mange udfordringer, ikke mindst for husejere, og du skal sørge for løbende at holde øje med dit flade tag.

Mindre skader og utætheder i tagpappet på dit flade tag må ikke udvikle sig til omfattende fugt- og rådskader.

Sådan kan du forebygge skader 

Find stigen frem og kom op på dit flade tag minimum 2-3 gange om året. GF Forsikrings bygningstaksator kommer her med gode råd til, hvad du konkret skal gøre:

  • Fej hele taget: Blade, grene og andre emner må ikke samle sig i bunker. Jo mere det sker, jo større er sandsynligheden for slid på tagpappet.
  • Hold øje med store lunker. Lunker er fordybninger, dvs. områder på taget, hvor der står vand. Det er i orden efter regnvejr, men vandet må ikke blive stående i længere tid.
    Hvis der er vandpytter på taget i lange perioder, så kan de underliggende plader blive bløde og bue nedad – med endnu større pytter og dermed skader til følge. Og fryser lunkerne til is, så kan det skabe forskydninger i tagpappet og give utætheder.
  • Tjek fugerne rundt om aftræk, fx fra emhætte og udsugninger, der er ført op gennem taget. Fugerne er et kritisk sted på taget, og de kan med tiden blive slidte og miste deres funktion.
  • Tjek tagpappet for revner. Er der utætheder i tagpappet eller porøse overflader, vil vandet trænge ned igennem tagpappet og ned i tagkonstruktionen, og det kan give fugt- eller rådskader i længden.
  • Vær meget opmærksom på nedløb. Nedløb må ikke være stoppet til, og nedløbet skal være forsynet med et bladfang, dvs. metaldims ovenpå nedløbet som forhindrer større grene osv. i at løbe i. Man kan evt. etablere en ”overløbssikring”, så vandet ledes ud over taget, hvis afløb ikke kan tage nok fra, når det regner rigtig meget.
Vælg kontor
Kontakt