Tjek dit hus for revner

Som husejer behøver man aldrig at sidde stille. Der er altid noget at tage fat på. På listen over pligter som husejer er blandt andet at holde øje med revner i sokkel og murværk. Revnerne opstår naturligt, og nogle skal du være særligt opmærksom på. Find ud af hvilke her.

Det er en god ide at gå en runde om dit hus hvert forår, så får du en fornemmelse af soklens og murværkets tilstand. Stop op og reagerer, hvis du opdager nye revner, som er opstået pludseligt og på kort tid.
Hvor stor skal revnen være, før jeg reagerer?
Det springende punkt er revner på 1-2 mm. Alt under kan du med stor sandsynlighed tage det roligt med.

Revner på 0,5 mm kalder man for svind-revner, og de behøver ikke at være tegn på, at noget er galt. De kan skyldes små bevægelser på grund af årstidernes forskellige temperaturer og fugtighed. Små revner kan du med lidt teknisk snilde og viden selv udbedre. Eller du må bestille en murer.

Er den nye revne pludselig opstået og større end 1-2 mm, så skal du reagere. Jo hurtigere en revne udvikler sig, jo værre er problemet sandsynligvis. Det kan være tale om en sætningsskade, og den skal stoppes hurtigt, så du begrænser skaden mest muligt.
Ved større revner skal du have fat i en konstruktør, en ingeniør eller anden byggesagkyndig for at vurdere årsagen og finde ud af, hvad der helt konkret skal gøres.

Er der steder, hvor jeg skal være særligt opmærksom?

Der er steder på huset, hvor du skal holde ekstra øje med revner. Du skal være særligt opmærksom på sokkel og murværk ved overgange mellem gamle og nye bygningsdele, fx overgangen til en tilbygning eller til en havestue. Her kan opstå revner, fordi materialerne arbejder forskelligt. 
Tjek også, om der er revner over døre og vinduer og ved fugerne mellem vinduer og mur. Hushjørner og på gavlen er også steder, du skal tjekke en ekstra gang for revner.
Udover revner skal du også kigge efter afskallet puds og puds, der sidder løst. Sådanne skader skal også repareres.
Revne til web (1)

Hvad sker der, hvis jeg lader stå til?

En revne kan stå at arbejde. Den udvikler sig med årene, og jo større den bliver, jo større er risikoen for, at den kan blive årsag til større skader, som kan være vanskelige at udbedre. Derfor er det vigtigt ikke at lade stå til, men holde øje med revner.

Det største problem er frostsprængninger. Trænger der først vand ind i revner, og fryser vandet til is, så kan pudset blive slået af, og revnen bliver endnu større. 
Er revnen et dumt sted, som ofte bliver påvirket af vand, eller hvor vand kan samle sig, så kan det give en fugtskade. Fugten kan brede sig ind i huset og nedbryde materialet og give grobund for skimmelsvamp.

Revner kan også være en invitation til myrer og skadedyr, som via revnen får direkte adgang til huset. Det er endnu en god grund til at holde øje med revner og få dem repareret.

Vil du høre mere om GF's husforsikring

Ja tak, ring mig op

Ja, jeg vil gerne beregne pris

 

Få nyheder fra GF Forsikring

Over 150.000 danskere får allerede nyhedsbrev fra os.
Vil du også være med?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev