Sådan undgår du skader på din elektronik

Mobiltelefoner, tablets og computere kan let få skader eller blive ødelagt i en travl hverdag. Det er ikke bare dyrt for dig, hvis de går i stykker. Det er også irriterende, hvis du skal undvære dem. Her får du tips til at forebygge skader på din elektronik.

Computer, tablet og mobil

Beskyt din mobil og tablet med et cover, og få sat et panserglas/beskyttelsesglas på skærmen. Brug et stødabsorberende og vandtæt sleeve til din computer.

Læg ikke din tablet eller computer fra dig i en sofa, seng eller stol. Du risikerer, at nogen (eller du selv) sætter sig oven på den. 

Tænk dig om, når du stiller din computer, tablet og mobil til opladning. Ledninger må ikke hænge i vejen, så man kan gå ind i dem og trække elektronikken på gulvet. 

Træk stikkene ud på din elektronik i tordenvejr. Du kan også få en autoriseret elinstallatør til at installere en overspændingsafleder i boligens eltavle. På den måde kan du beskytte alle husstandens el-apparater og elektronik i tordenvejr.

Brug og og efterlad aldrig din mobil, tablet eller computer under en dyne eller et tæppe. Den kan blive meget varm – især hvis du samtidig lader den op.

 

Forebyg elektronikskader i køkkenet med GF Forsikring

Opskriften på ødelagt elektronik

Bruger du din mobil eller tablet i køkkenet – fx hvis du kigger på en opskrift, mens du laver mad – så placer den i en holder, væk fra overskabe og hvor du arbejder. Der kan nemt falde noget ned fra et skab, og du kan også spilde eller tabe noget i farten.

Hold kaffekopper og vandflasker langt væk fra computeren på arbejdsbordet. Placer dem i god afstand på et sted, hvor der ikke sker nogen skade, hvis koppen eller flasken vælter.  

Transporter din computer i en vandtæt taske med computerrum. Hold vandflasker væk fra det rum, hvor computeren ligger, og undlad at proppe tasken med bøger og madkasser, som kan presse på computeren.

Fem måder at undgå fugtskader på elektronik

✓ Tænd ikke apparatet, før det har samme temperatur som omgivelserne, og eventuel kondensvand er fordampet.

✓ Hold elektronik – fx din mobiltelefon – adskilt fra vådt eller fugtigt tøj.

✓ Læg din mobiltelefon i en lomme, der ikke kan blive fugtig af regn eller sne.

✓ Sved og kropsvarme kan også skabe fugt i mobiltelefonen, så lad være med at have den for tæt på kroppen.

✓ Hvis din mobiltelefon er vandtæt, er det meget vigtigt, at du lukker alle dæksler på mobiltelefonen, inden den bliver udsat for vand.

Førstehjælp til fugtig og våd elektronik

 

Dugger skærmen på din mobiltelefon, eller har du mistanke om, at et elektronisk produkt har været udsat for fugt, så kan du yde førstehjælp sådan her:

✓ Sluk produktet øjeblikkeligt (og fjern et eventuelt cover).

✓ Fjern batteriet, hvis det er umiddelbart tilgængeligt.

✓ Læg apparatet på en lun radiator, så vandet både kan løbe ud og fordampe.

Kontakt herefter en autoriseret reparatør, som kan efterse produktet. 

Kilde: forbrug.dk 

Forebyg elektronikskader med GF Forsikring

Pas på mobilen på farten

Opbevar din mobil i en lukket inderlomme eller i et lukket rum i en taske, når du er på farten. Baglommen er et dårligt sted. Herfra er den let at stjæle og falder nemt ud.

Lad være med at bruge din mobil tæt på en håndvask, wc-kumme, vand, svømmebassiner mv.

Lad være med at hoppe i poolen med mobilen i baglommen… (jo, det sker faktisk).

Kig ikke på din mobil, mens du bevæger dig rundt, går på trapper eller når du bærer på en masse ting. Den har det med at stjæle al opmærksomhed, så du risikerer at træde forkert, falde eller at gå ind i noget eller nogen.

Læg din mobil i en taske eller i en lun inderlomme i koldt vejr. En iskold mobil bliver lettere afladet. Den kan også få fugtskader, hvis du tager den direkte fra kulden og ind i et varmt rum. Vent med at oplade din mobil, til den har fået stuetemperatur.

Har du tilsluttet et headset med ledning, så pas på, at ledningen ikke kommer til at hænge i et dørhåndtag, en taske eller et cykelstyr mv. 

Få en elektronikforsikring

Det kan være en god ide at supplere indboforsikringen med en elektronikforsikring, som dækker husstandens telefoner, computere, tablets og andet elektronik.

Elektronikforsikringen dækker pludselig skade og funktionsfejl i elektronisk udstyr, der er op til fire år gammelt. 

Ved at udvide indboforsikringen med elektronikforsikring kan du sige nej tak til de ekstra elektronikforsikringer, som butikkerne ofte tilbyder, når du køber nyt elektronisk udstyr.

Læs mere om elektronikforsikringen