Sådan kan du forebygge ulykker i haven

Uanset om du elsker eller hader havearbejde, så tænk dig om en ekstra gang, inden du finder redskaber og maskiner frem og går ombord i haven. 
Hver år kommer ca. 9.000 danskere på skadestue, fordi det går galt med havearbejdet. Og 10 % af haveulykkerne fører til akut indlæggelse. Det viser den seneste statistik fra Ulykkes Analyse Gruppen på Odense Universitetshospital. 

Med lidt sund fornuft og et par gode råd i baglommen, kan du måske undgå at blive en del af statistikken. Skulle du komme galt af sted, kan din ulykkesforsikring hjælpe dig.

7 gode råd om sikkerhed for store og små i haven

1. Børn og hunde bør ikke være tæt på, når du tænder det store havemaskineri.

2. Hjælper dine børn med havearbejdet, så instruér dem grundigt i sikkerheden. 

3. Brug skridsikkert fodtøj. Badetøfler og sandaler egner sig ikke til havearbejde, heller ikke når du ”bare” slår græs. En sten, der slynges ud fra plæneklipperen, er som et projektil.

4. Beskyt dine øjne mod splinter, stumper og grenstykker.

5. Tag strømmen fra, eller tag batteriet helt ud af hækkeklipperen, inden du så meget som overvejer at fjerne det, der sidder i vejen i sværdet.

6.  Sluk altid plæneklipperen helt og aldeles, inden du fjerner en klump græs ved afkastet.

7.  Når du klipper skrænter og skråninger med plæneklipperen, så kør kun lige op og ned. Hvis du klipper på langs, risikerer du, at plæneklipperen kommer i ubalance og vælter.

Havemand_hæk_klipper (1)

Ulykker i haven sker oftest i weekenden og i sommerhalvåret

De mest almindelige haveulykker de seneste år har involveret: hækkeklippere (26 %), plæneklippere (23 %) og motor- og kædesave (17 %). Og stige- og faldulykker står for 23 % af ulykkerne

Skaderne i haven sker ifølge de seneste tal oftest på arme (49 %), ben (24 %) samt hoved og hals (11 %)

Størstedelen af skaderne sker ved håndtering af grene, træer og buske.

Forebyg haveulykker med GF Forsikring 3

Ulykkesforsikringen kan hjælpe

Kommer du til skade i haven, kan ulykkesforsikringen hjælpe dig og fx dække regningen fra fysioterapi eller kiropraktor. Ulykkesforsikringen kan også udløse erstatning, hvis dit uheld i haven er så alvorligt, at det giver dig varige men.


Husk at anmelde din skade til dit forsikringsselskab hurtigst muligt efter ulykken.

Læs mere om GF Forsikrings ulykkesforsikring her