Få gode tips til boligjagten

Der er mange ting at holde styr på, når du overvejer at flytte fra en bolig til en anden. Du kan dog undgå flere af faldgruberne ved en flytning, hvis du er godt forberedt og handler med omtanke, før du sætter din underskrift på en købs- eller lejeaftale.

Når du er på udkig efter et nyt hjem, er der rigtig meget du skal holde øje med. Vi kan fx. anbefale at huske disse 3 vigtige ting, mens du er på boligjagt:

1. Vær opmærksom på, hvor du opbevarer dine ting - også mens du venter på mere plads

2. Lav en prioriteret liste over udbedringer og brug professionel vurdering i
    prisforhandlingen (særligt for boligkøbere)

3. Tænk ”forsikringer” når drømmehuset er i kikkerten (særligt for boligkøbere)

Hos GF Forsikring står vi altid klar med gode råd

1. Vær opmærksom på, hvor du opbevarer dine ting – også mens du venter på mere plads

Der kan være mange grunde til, du vil flytte. Måske er pladsen blevet for trang, fordi familien er vokset. Allerede inden behovet for en større bolig melder sig, begynder man ofte at gøre brug af alle de kvadratmeter, man har til rådighed.

Hos GF Forsikring ser vi, at fx loftet, kælder, udhus og garage bliver inddraget til at opbevare de ting, der ikke længere er plads til inde i selve boligen i det daglige. Men der skal du være opmærksom på, at det kan have forsikringsmæssige konsekvenser. 

For det første, er der mange forskellige faktorer, der har betydning for dækning af dit indbo: typen af den ejendom du bor i, om der er tale om indbrud, brand eller vandskade osv. 

For det andet, findes der forskellige typer indbo, og hos os i GF skelner vi bl.a. imellem:
Almindeligt indbo – fx legetøj, tøj, køkkenmaskiner mm. 
Særligt privat indbo – fx kunst, elektronik mm. 
Særlige private værdigenstande – fx smykker, møntsamlinger mm.  

2. Lav en prioriteret liste med udbedringer og brug professionel vurdering i prisforhandlingen

Tilstandsrapporten kan ikke stå alene

Det er helt centralt, at et hus er vedligeholdt, for at forsikringen dækker. Det er vigtigt at være bevidst om, når drømmehuset pludselig melder sig.

Den klassiske fejl er dog at stirre sig blind på en enkelt vurdering i tilstandsrapporten og tage det som et udtryk for, hvor vedligeholdt huset er. Frem for at fokusere på, hvordan et forhold er takseret, bør du i stedet vurdere, hvad omfanget af skaden er, og hvad det vil koste at udbedre den.

En tilstandsrapport beskriver kun forhold, der nedsætter boligens værdi nævneværdigt. Den omfatter ikke almindelig slitage og ælde, altså vedligeholdelse. Så har boligen fx vinduer af ældre dato, der er slidte og skal erstattes inden for den nærmeste fremtid, fremgår det ikke af tilstandsrapporten. Det betyder også, at du ikke kan sammenligne tilstandsrapporter, medmindre boligerne er af samme type og alder.

Det er kun synlige dele, der er nævnt i tilstandsrapporten. Af den grund er det også værd at overveje, om du skal tegne en ejerskifteforsikring, der dækker skjulte fejl og mangler.

Til sidst skal du også være opmærksom på, at det ikke er alle installationer, der er omfattet af tilstandsrapporten, samt at arkitektoniske og æstetiske forhold er hellere ikke vurderet i den.

 

Prioriter skaderne


En skade, der er takseret som rød, kan godt være billigere at udbedre end en skade, der er takseret som grå.

Typisk er det skader i tagkonstruktion, rør, kloak og på badeværelset, der er de dyreste at udbedre. Men mindre forhold, som revner i murværket, kan med tiden ende med at blive endnu dyrere, da revnen kan resultere i flere skader, hvis den ikke bliver udbedret. Når du skal prioritere i hvilken rækkefølge du skal udbedre skaderne, er det derfor en god ide at få en professionel vurdering af en byggeteknisk rådgiver eller simpelthen spørge dine håndværkervenner, om de vil tage et kig på huset og komme med deres vurdering.

Brug professionel vurdering i prisforhandlingen


Når man vil byde på en bolig, er der mange, som tager udgangspunkt i tilstandsrapporten. Fejl og mangler bliver brugt til at forhandle med i håb om, at prisen kan blive presset længere ned. Ulempen ved den strategi er, at du så låser dig fast på, at udbudsprisen er den overordnede pris, som I – du og sælger - forhandler ud fra. 

I stedet kan det være klogt, hvis du bruger vurderingen fra den byggetekniske rådgiver eller fra en håndværker som et overblik over de ting, der skal være udbedret, inden du overtager boligen. På den måde kan du adskille tilstandsrapport og bud på huset.
Få godt styr dine forsikring med GF inden du flytter

 

3. Tænk ”forsikringer” når drømmehuset er i kikkerten

Det er ofte et krav, at et hus som minimum er brandforsikret. Det vil en bank eller et realkreditinstitut typisk kræve for at låne dig penge til at købe huset.

Flytter du ind og renoverer løbende, kan taksatoren fra et forsikringsselskab fx vurdere, at dele af huset ikke kan dækkes, mens du sætter huset i stand - fx taget for stormskade eller kældervinduer for råd og svamp.

Flytter du derimod ind i et hus, som er helt i orden, så har du brug for at supplere brandforsikringen med en eller flere relevante tilvalgsdækninger - fx dækningen som vi hos GF kalder udvidet vandskade, som også dækker skader i tilfælde af fx kraftig regn, opstigende kloakvand mm.     

Tal med dit forsikringsselskab, når du er ved at overtage dit nye hus, så du kan få den husforsikring, der dækker netop dit behov.

Lad os kigge på et eksempel, hvor der sker et indbrud, og nogle af dine ting desværre bliver stjålet.  
Bor du fx i en etageejendom - og det er uanset om du er lejer eller ejer – er dit Særlige private indbo og Særlige private værdigenstande ikke dækket, hvis de bliver opbevaret på loftet, i kælderen, i udhuset eller garage. 
Bor du til gengæld i et parcelhus, er det samme indbo faktisk dækket, hvis det bliver opbevaret på loftet og i kælder. Men befinder det sig i et udhus eller garage - er det ikke dækket. 
Opbevarer du dit Almindelige indbo - som fx børnenes aflagte legetøj eller en gammel mikroovn, som du hele tiden glemmer at sætte til salg på Den Blå Avis - i udhus eller garage, bliver det altid kun dækket op til den maksimale procentsats, som du kan finde i dine forsikringsbetingelser (det kan fx være kun op til 5% af indbosum) – og det er uanset hvilken type bolig du bor i. 

Det er derfor altid en god ide at undersøge dine forsikringsbetingelser for at have et klart billede over, hvordan dit indbo er dækket.

Alt dette gælder selvfølgelig også efter du er flyttet.
Tips til mere end boligjagt

Kunne du tænke dig at modtage flere gode råd og forsikringstips, kan du tilmelde dig vores nyhedsbrev.

Uanset, hvor du vælger at slå dig ned, er der også et GF-kontor i nærheden af dig. Du er altid velkommen til at komme forbi eller ringe for at få en snak om dine forsikringer.

 

Snak med en rådgiver

Få nyheder fra GF Forsikring

Over 150.000 danskere får allerede nyhedsbrev fra os.
Vil du også være med?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev